Bir cənub şəhərimiz - Lənkərandakı gəzməli yerlər; təbiət; dadlı yeməklər

Paylaş:

Dəniz, dağ və zəngin meşə zolaqları. Bunların hamısı birlikdə çox ölkələrdə var. Azərbaycanın cənubu, xüsusən də Lənkəran, fikrimizcə, Azərbaycanın ən gözəl və təbiəti ilə zəngin yerlərindən biridir. 

 

HARA GETMƏLİ ?

Lənkərana gedəsən, şəhərdən 20 km aralıda yerləşən Xanbulana, palıd meşəsi ilə əhatə olunmuş süni gölə, çoxlu çay evlərinə, kafelərə getməyəsən, olmaz. Burada ən dadlı toyuq ləvəngisi olan ən yaxşı restoran isə Şəlalədir.

Həm də şəhərin mərkəzində dəbdəbəli üç mərtəbəli binaya - Xan Evinə baş çəkməlisiniz. Bu, təbii ki, kral sarayı deyil, çoxlu eksponatların və mum fiqurların olduğu muzeyə çevrilmiş Mirəhməd xanın evidir.

Bir çox turist dəniz sahilindəki Mayakı mütləq ziyarət edir. Ancaq dəniz çox geri çəkildi və Mayak üç metrlik fənər quruluşu ilə cəmi 30 metrlik bir qüllədir. Yaxınlıqda olan köhnə həbsxana binası da yeraltı keçid vasitəsilə mayakla birləşir.

Əgər kifayət qədər vaxtınız varsa, Lənkəranda köhnə qalanın xarabalıqları olan Xanəqə - Pirsaqat çayının sahilində məscidi və Mir Hüseyn türbəsi olan orta əsr dini kompleksinə getməyiniz yaxşı olardı.

Məşhur Hyrcanian Qoruğunu, gözəl florası və zəngin faunası olan əl dəyməmiş meşələri demirəm.

 

NƏ YEMƏLİ ?
Lənkəran mətbəxi təkcə ləvəngi, soğan və turşu ilə qoz içliyi, balıq və ya toyuqda deyil, yerli mətbəxin simvolu adlandırılsa da. Bunlar fisincan, qoz-fındıq və soğan ilə qiymə topları, boranı-plov, balqabaqlı plovdur. Amma fakt budur ki, bu yeməklər o qədər məşhurdur ki, Azərbaycanın bir çox bölgələrində onlara rast gəlmək olar. Və elə Lənkəranın endemik yeməkləri də var ki, başqa heç bir yerdə sizin üçün hazırlanmayacaq. Bu, təbii ki, murqutuşdur - qoz, cəfəri və soğan ilə, abqora ilə ədviyyatlı və nar dənələri səpilmiş toyuq əti parçaları. Müsəmmə plovu, toyuq əti, qızardılmış badımcan və soğanla dadlı plov yalnız Lənkəranda bişirilir.